Condiții pentru accesarea și utilizarea Platformei RoHelp de către asociații și fundații
Ro Help este o platformă de management de ajutoare dezvoltată de Asociația Code for România în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și administrată de Code for Romania.
RoHelp centralizează asociațiile și fundațiile care lucrează activ pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19, oferindu-le acestora acces la o platformă în care pot colecta resursele financiare și materiale necesare în acest scop (e.g. sume de bani, ajutoare materiale, muncă prestată de voluntari etc).
Resursele financiare sunt colectate de asociațiile și fundațiile înscrise în Platformă în mod direct, prin intermediul contului alocat acestora, pe baza unui contract încheiat cu operatorul de plăți Netopia.
Următoarele tipuri de entități sunt eligibile pentru înscrierea pe Platforma RoHelp:
- asociații și fundații active care desfășoară în mod direct programe de sprijin în contextul crizei provocate de epidemia COVID-19
- asociații și fundații care colectează resurse financiare sau materiale în vederea alocării acestora spre organizații gazdă sau alte inițiative compatibile (administratori de fonduri)
- Crucea Roșie
Toate asociațiile și fundațiile care utilizează Platforma în scopul colectării de resurse financiare sau materiale trebuie să declare în mod expres destinația și modalitatea în care resursele vor fi utilizate.
În vederea înscrierii și utilizării Platformei RoHelp, asociațiile și fundațiile vor depune o cerere în acest sens către o comisie care va stabili eligibilitatea acestora.
Cererea va cuprinde o descriere a principalelor activități desfășurate până în prezent de către asociația sau fundația în cauză, cu accent pe orice programe sau acțiuni dezvoltate de aceasta în contextul crizei generate de epidemia COVID-19. În conținutul cererii, asociația sau fundația va indica și tipurile de resurse pe care le anticipează ca fiind necesare în vederea combaterii efectelor generate de epidemia în curs. Cererii i se vor anexa, de asemenea, copii electronice după următoarele documente: prima pagina a ultimului bilanț contabil (cu excepția organizațiilor înființate în ultimele 12 luni), statutul asociației sau fundației cu înlăturarea oricăror date confidențiale, și documente care dovedesc înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.
Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea pe platformă sunt:
- Formularul de înscriere este completat integral, în limba română;
- Sunt transmise copii după documentele anexă indicate mai sus;
- Entitatea solicitantă derulează activitati pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19
- Entitatea solicitantă nu realizează activități și nu susține cauze de natură politică sau care discriminează pe considerente legate de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau de apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice, iar membrii conducerii organizației nu sunt implicați politic.
Eligibilitatea unui solicitant va fi stabilită de către o comisie formată din următorii trei membri: un reprezentant al Code for Romania, un reprezentant al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și un reprezentant al Federației Fundațiile Comunitare din România.
Membrii comisiei se vor asigura că nu există niciun conflict de interese care să îi împiedice să participe la această activitate de evaluare, respectiv că nu au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, personal sau de altă natură, care ar putea aduce atingere imparţialității și independenţei lor.
Comisia va analiza actele depuse de un solicitant și poate solicita documente sau informații suplimentare. Decizia cu privire la eligibilitatea solicitantului va fi comunicată acestuia cu indicarea motivelor care au stat la baza respectivei decizii.
În cazul în care unui solicitant i se refuză accesul în vederea utilizării Platformei acesta are drept de a solicita, o singură dată, reevaluarea deciziei, prin transmiterea de documente și informații suplimentare.
Orice solicitant declarat eligibil va încheia un Acord de Parteneriat cu Code for Romania în care vor fi detaliate drepturile și obligațiile părților cu privire la utilizarea Platformei RoHelp, între care și obligația asociației sau fundației de a declara și respecta destinația resurselor materiale și financiare colectate prin intermediul Platformei și obligația de a raporta cu privire la utilizarea acestora.
Raportarea cu privire la utilizarea resurselor colectate prin intermediul platformei se realizează după prima lună de utilizare a platformei, apoi trimestrial, precum și la încetarea colaborării. Rapoartele vor fi analizate și validate de către o comisie având o componenta similară celei care validează și înscrierile pe platformă. Raportarea se va face direct prin intermediul platformei, fiecare entitate având obligația de a furniza toate informațiile solicitate.
Comisa de validare a platformei RoHelp este alcătuită din:
- Federația Fundațiilor Comunitare din România: Cristina Vaileanu, Marian Dobre, Doris Cojocaru, Teodora Albiter, Gianina Ozturk
- Departamentul pentru Situații de Urgență: George Manea
- Code for Romania: Septimius Pârvu, Raul Ritea